Categories
Uncategorized

Opinii elevi și profesori

ce au participat la activitățile proiectului /IVAC

Liceul Teoretic Petre Stefanuca Ialoveni – Republica Moldova

Multumim pentru aprecieri!!

Echipa proiectului IVAC

Categories
Uncategorized

Conferința de închidere a proiectului IVAC

29 septembrie 2022 – IASI

TUIASI a avut onoarea de a găzdui conferința de închidere a proiectului IVAC, la care s-au prezentat realizările din cadrul proiectului, s-au putu prezenta si discuta lecțiile învățate pe perioada desfășurării activităților proiectului IVAC și evident că s-a discutat despre posibile viitoare colaborări între TUIASI, Consiliu Raional Ialoveni, Fundația EDINFO și sau participanții din cadrul proiectului, agenți economici, licee, profesori.

O scurtă prezentare a activităților proiectului IVAC poate fi urmărită în filmul următor

Categories
Uncategorized

Sondaj opinie privind competențele transversale

În urma activităților desfășurate în cadrul proiectului IVAC, dorim să analizăm gradul de conștientizare și necesitatea dezvoltării competențelor transversale în rândul absolvenților de liceu / facultate, dar și cerințele angajatorilor privind aceste competențe în rândul absolvenților.


Competențele transversale sunt considerate, de obicei, ca nefiind legate în mod specific de un anumit loc de muncă, sarcină, disciplină academică sau domeniu de cunoaștere și care pot fi utilizate într-o mare varietate de situații și medii de lucru .„Competențele transversale sunt din ce în ce mai solicitate absolvenților, pentru ca aceștia să se adapteze cu succes la schimbări și să ducă vieți semnificative și productive.” (UNESCO, 2014)

Competențele transversale supuse analizei sunt conform clasificării ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations). 

În vederea finalizării analizei , vă rugăm să completați chestionarul următor.
Răspunsurile sunt anonime.
Apreciem foarte mult părerea dumneavoastră!

Vă rugăm să completați următorul chestionar.

Categories
Uncategorized

Vizita studenților TUIASI în Republica Moldova

27 – 29 iunie 2022

Timp de 3 zile, 30 de studenți TUIASI, participanți în cadrul proiectului IVAC au efectuat o vizită de studii la 4 angajatori din Republica Moldova:

  • S.C.Sandriliona S.A. Ialoveni
  • Regina Naturii SRL Costești
  • Vinăria Bardar
  • LH47 ARCH SRL Chișinău

Aceștia au putut să se familiarizeze cu specificul activității acestor firme, cu modul de organizare a firmelor, procesele de producție, strategii de marketing și dezvoltare a activităților firmelor.

Categories
Uncategorized

Zilele angajatorului

Târg de job-uri și internship-uri și workshop

20 – 21 mai 2022, parcarea amenajată în fața clădirii Rectoratului TUIASI

În data de 20 mai 2022, începând cu ora 10 s-a desfășurat în fața Rectoratului TUIASI, târgul de job-uri și internship-uri pentru studenți. La acest eveniment au colaborat 40 de agenți economici din județul Iași și din regiunea centrală a Republicii Moldova.

Reprezentanții firmelor prezente au discutat cu studenții despre oportunitățile pe care le pot avea aceștia în carieră, specificul activității fiecărui angajator, posibilități de colaborare între studenți/absolvenți și agenții economici.

Începând cu ora 16:00 participanții s-au adunat în amfiteatrul “Cristea Otin” – clădirea Rectoratului TUIASI, pentru discuțiile din cadrul workshop-ului Carieră și antreprenoriat pentru tineri. Evaluarea intereselor profesionale. În cadrul workshop-ului au fost prezenți și dna conf.univ.dr. Cristiana Istrate, coordonator Societatea Antreprenorială Studențească SAS-TUIASI, împreună cu unul din studenții ce au participat la activitățile centrului, prezentând activitatea centrului și modul cum studenții TUIASI își pot dezvolta abilitățile antreprenoriale și totodată, studentul și-a prezentat proiectul dezvoltat în urma cunoștințelor acumulate în cadrul centrului SAS-TUIASI.

Sâmbătă 21 mai 2022, au avut loc discuții cu reprezentanții agenților din Republica Moldova, privind colaborările ulterioare cu TUIASI și vizita studenților TUIASI în Republica Moldova.

Categories
Uncategorized

Workshop 2 profesori

“Vremuri noi, provocări noi”

6 – 8 mai 2022, Facultatea de Construcții și Instalații, TUIASI

30 de profesorii din 4 județe din România (Iași, Botoșani, Vaslui și Galați) și raionul Ialoveni – Republica Moldova implicați în activitățile proiectului IVAC au discutat în perioada 6 – 8 mai 2022, în cadrul celui de-al doilea workshop despre noile provocări ale cadrelor didactice din activitatea cu elevii și cum ar putea fi acestea abordate.

In cadrul acestor activități s-au pus bazele unor colaborări viitoare între profesorii participanți.

Categories
Uncategorized

Open Days la TUIASI

Universitatea Tehnică își deschide porțile pentru elevi: două săptămâni online, două zile față în față. Rețeta evenimentelor: experimente, prezentări interactive, secrete ale „vieții de student”.

Programul prezentărilor online din cadrul TUIASI OpenDays. La zilele porților deschise la Universitatea Tehnică, ai ocazia să:

✔️ participi activ la prelegeri și dezbateri online pe teme de inginerie și arhitectură

✔️ afli o mulțime de „tips and tricks” de la specialiștii noștri în consiliere

✔️ faci un tur virtual al universității și al Campusului „Tudor Vladimirescu”

✔️ consulți o amplă selecție de fotografii care surprind viața studențească la TUIASI

✔️ afli detalii de actualitate despre admiterea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

‼️ Nu uita că în zilele de 14 – 15 mai ne vedem fizic la Universitate și poți afla pe viu cum este studenția la TUIASI, vizitând sălile de curs și laboratoarele în care vei studia și cunoscând viitori colegi și profesori.

Toate informațiile, pe site: https://opendays.tuiasi.ro/

Înregistrările sesiunilor on-line pot fi accesate folosind link-urile de ai jos:

Categories
Uncategorized

Student la Iasi

In cadrul activității Student la Iasi – program de mobilitate transfrontalier din cadrul proiectului, 100 de elevi împreună cu 10 profesori din liceele din raionul Ialoveni, Republica Moldova, ne-au vizitat la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași.

In cadrul săptămânii pe care au petrecut-o în Iași, aceștia au participat la cele 7 cursuri cu teme specifice universității noastre, dar au avut timp să viziteze orașul, să simtă “Cum ar fi dacă ….. ar fi studenți în Iași“.

Atât elevii, cât și profesorii care i-au însoțit au fost impresionați de ceea ce au văzut și au învățat în cadrul cursurilor la care am participat.

Elevii au descoperit că o facultate în domeniul tehnic le-ar putea da posibilitatea de a-și dezvolta pasiunile, doar că nu aveau până acum idee cum se poate face asta. Unii elevi care erau hotărâți deja asupra traseului pe care își doreau să-l urmeze, au spus că și-au schimbat opțiunile pentru viitor, datorită informațiilor pe care le-au căpătat în acele zile.

Categories
Uncategorized

Îmbunătățește-ți abilitățile de comunicare

Workshop 1 – cadre didactice

In cadrul proiectului IVAC s-a desfasurat in perioada 4-6 februarie 2022, primul workshop destinat profesorilor de liceu, participanti la proiect.

In cadrul acestei intalniri s-au discutat despre provocarile activitatilor didactice din aceasta perioada, despre generatia de elevi care este pe bancii scolii acum si despre cum facem sa imbunatatim abilitatile elevilor printr-o predare si comunicare mai eficienta intre profesori si elevi.

Evenimentul s-a desfasurat in mod hibrib, pentru a da sansa si cel ce nu au putut participa fizic, sa ia totusi parte la discutiile din cadrul intalnirii.

Categories
Uncategorized

Student la Iasi

– seriile 1 si 2 –

In perioada 31 ianuarie – 5 februarie 2022 au venit la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, 36 de elevi si 4 profesori, din liceele din raionul Ialoveni, pentru a afla ce inseamna sa fii student la Iasi, ce inseamna sa fii student la universitatea TUIasi, chiar si pentru o saptamana.

Elevii si profesorii au participat la 7 cursuri specifice, familiarizandu-se cu oferta educationala a universitatii noastre:

Cum să înțeleg cele mai faimoase clădiri din lume – s.l.dr.ing. George Taranu

Tehnologii moderne pentru prelucrarea materialelor compozite – prof.dr.ing. Dumitru Nedelcu

Facilități de construcție între necesitate, confort și tehnologie – conf.dr.ing. Nelu-Cristian Chereches

Incursiune în inginerie electrică și energetică – s.l. dr.ing. Dragos-Lucian Machidon

Lumea fără textile – as. dr.ing. Alexandra Bodoga

Evaluarea impactului asupra mediului. Cerință obligatorie pentru dezvoltarea industrială – conf.dr.ing. Brandusa-Mihaela Sluser

Căi de comunicare și opere de artă pentru infrastructura de transport (rutier, feroviar și aerian) – s.l. dr.ing. Gheorghita Boaca

Elevii si profesorii au avut de asemenea, ocazia sa afle informatii si povesti despre unele obiective culturale si turistice din Iasi.